04. apríl 2025
Stroymdur fyrilestur - Á ferð í Vetrarbreytini gjøgnum rúmd og tíð
Beinleiðis stroymdur fyrilestur í náttúruvísindi frá Aarhus Universiteti
live á Miðnámi í Vestmanna týskvøldið 8. apríl 2025 kl. 18.00
Fyrilestrahaldarar: Mia Sloth Lundkvist og Hans Kjeldsen
Evnið hesuferð: Komið við á eina ferð - bæði í tíð og rúmd - runt í okkara egnu stjørnuskipan, Vetrarbreytini, sum er annað enn stjørnur, t.d. gassskýggj, dustskýggj, uttansólargongustjørnur og eitt risastórt svart hol. Greitt verður frá, hvussu okkara stjørnuskipan varð til, hvussu hon er broytt og frá gátuføru mynstrunum í henni.
Aarhus Universitet skrivar:
Kom med på en rejse – både i tid og rum – rundt i vores egen galakse, Mælkevejen. Hør bl.a. om de milliarder af stjerner, exoplaneter, gas- og støvskyer den består af. Vi skal også helt ind til det kæmpestore sorte hul der ligger i Mælkevejens centrum.
Måske har du en aften stået under stjernerne og spekuleret over hvordan Universet hænger sammen – og hvordan det ville se ud hvis du kunne hoppe op på en fjern stjerne og kigge ned mod Jorden? I dette foredrag vil du blive lidt klogere på netop det; vores plads i Universet. Forelæserne tager dig med på en tur rundt i vores egen galakse, Mælkevejen, som, foruden milliarder af stjerner, består af blandt andet gas- og støvskyer, exoplaneter og et kæmpe sort hul i centrum.
Du vil høre om Mælkevejens oprindelse og dens fortsatte udvikling i dag – og dykke ned i dens spiralarme, stjernehobe og gådefulde centrum. Ved hjælp af rumteleskoper som Hubble, Gaia og James Webb afsløres Mælkevejens detaljer gennem spektre, billeder og præcise målinger af stjernetemperaturer og bevægelser.
Foredraget vil også give dig indsigt i den astrofysiske forskning ved Aarhus Universitet og stille skarpt på nogle af de store spørgsmål om vores galakse som vi endnu mangler at få svar på.